Ayam Masak Kari dengan Betik

9:25 PG

Selamat pagi semua.
Kali ini Amie kongsikan pula resepi Ayam Masak Kari dengan Betik. Biasanya Amie masak sup ayam dengan betik atau sambal betik dengan mempedal dan hati ayam (masakan Cocos). Amie masak biasa-biasa sahaja, tanpa mencampurkan banyak bahan sampingan lain ke dalam masakan ini seperti cili kisar dan sebagainya. Maklumlah, dalam hidangan ini, Ayam Masak Kari dengan Betik, Amie lengkapkan dengan sambal belacan dan acar timun! Waduhhhh...duh...duhhhh! Enak banget! Bila aroma kari bertemu dengan acar timun, memang terangkat semua benda...hiks!
Amie tambahkan tomato merah di dalam masakan, dan sebagai sentuhan akhir, Amie renjiskan jus limau nipis. Renjisan jus limau nipis ini Amie ikut cara masakan sebelah keluarga Encik Suami.  Dan satu lagi, Amie lebih gemar memasukkan serbuk rempah kari terus ke dalam kuali bersama bahan tumisan lain, kemudian tuangkan sedikit air, perlahankan api dapur supaya bahan tidak hangus.

Bahan-bahan:
8 keping sayap / kepak ayam - potong 2
1 biji betik mengkal (400 gram ) - kupas kulit - buang biji - potong ikut saiz yang digemari
3 biji tomato masak / merah - belah 8
3 sudu besar serbuk kari ayam / daging 888
1 cawan santan pekat
5 cawan santan cair
2 pelepah daun kari - lurutkan
4 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan secukupnya
1 biji limau nipis - ambil jusnya

Bahan kisar / tumbuk:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 cm halia 

Bahan tumis:
2 labu bawang besar - hiris kasar
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

 Cara:
1. Panaskan minyak dan masukkan bahan penumis. Tumis hingga terbit aroma dan bawang besar menjadi kekuningan.
2. Masukkan bahan kisar dan kacau rata, dan kemudian masukkan tomato serta daun kari. Masak sehingga tomato setengah hancur.
3. Masukkan serbuk rempah kari. Tambahkan sedikit santan cair dan perlahankan api dapur.
4. Kemudian masukkan ayam, dan masak sehingga ayam menjadi layu atau berubah warna. 
5. Tuangkan santan cair dan masukkan betik. 
6. Apabila ayam mula empuk, tambahkan santan pekat.
7. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
8. Akhir sekali, tuangkan jus limau nipis. Kacau sekali dua dan padamkan api dapur.

1 comments

  1. Gulai ayam dengan betik memang sedap ...
    saya suka. Masak dengan daging pon sedap

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe