Kuih Cempiang

5:13 PTG

Cempiang memang sedap kalau makan panas-panas! Tapi tak selalu dapt makan yang panas. Encik Suami suka yang garing. Tapi Amie tak pernah buat kuih cempiang, cuma tahu beli dan makan saja. Bila Encik Suami sebut-sebut tentang cempiang yang garing dan makan panas-panas, Amie pun tergeraklah nak membuatnya. Di LD, kuih cempiang ni memang terkenal sebagai salah satu menu sarapan pagi. Selalu dijual di gerai dan kantin sekolah atau pun pasar malam. Nak membuatnya pun mudah saja. Tak banyak bahan diperlukan, semuanya ada di dapur!
Oh! Yaaa... nama komersial si cempiang ni cinnamon rolls...hiks!
Ada juga yang panggil kuih ubat nyamuk... kata Encik Suamilah.


Bahan untuk doh:
4 cawan tepung gandum
2 sudu besar susu tepung
1 sudu besar mentega
1 sudu kecil yis
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1 cawan air suam

Cara membuat doh:
1. Satukan yis, garam, gula dalam satu cawan air suam. Kacau dan biarkan selama 5 minit.
2. Dalam sebuah mangkuk besar, gaulkan mentega dengan tepung gandum bersama susu tepung hingga rata.
3. Tuang sedikit demi sedikit air tadi sambil menguli tepung. Uli  sehingga menjadi doh.
4. Tutup doh untuk proses mengembang - Amie tinggalkan selama 30 minit sebab nak buat kerja lain..hiks!

Bahan inti doh:
1 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu serbuk rempah (kulit kayu manis, bunga lawang & bunga cengkih kisar)
1 sudu besar air suam

Cara:
Campurkan kesemua bahan dan gaul rata. Ketepikan.



Cara membuat cempiang:
1. Bahagiakan doh kepada dua bahagian - kalau nak buat besar tak perlu bahagi 2
2. Canaikan doh. Kalau boleh biar tepinya sekata, kalau tak boleh pun tak apa.
3. Letakkan bancuhan kicap secara merata di atas doh, tetapi jangan sampai di bahagian tepi.
4. Gulung doh sehingga ke hujungnya. Kemudian potong anggaran 1.5 cm setiap satu. Kalau nak tebal boleh potong sehingga 2 cm atau lebih.
5. Goreng di dalam minyak yang banyak. 


Encik Suami komen:
1. Kuih cempiang ni sedap!
2. Kurang garing - sebab dia suka yang garing!
3. Kurang kemas - sebab dia tengok kicap meleleh dan hujungnya ada yang terbuka!
Komen diterima sebab kali pertama buat dan akan diperbaiki dari semasa ke semasa kalau rajin nak buat lagi....ngeee!
Ada pun Encik Suami makan entah berapa ketul sampai kekenyangan! Tak sempat kira berapa dapat kuih cempiang ni sebab tak sabar nak makan! Rasanya lebih 20 ketul!

3 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe