Cekur Manis Masak Lemak Dengan Ubi Keledek

5:05 PTG

Assalamualaikum kawan-kawan....
Terima kasih kerana masih sudi bertandang ke dapur Amie yang tak seberapa ini. Petang ini mendung. Sunyi sepi. Fuad keluar main futsal. Encik Suami ambil Firdaus di kampung. Fairuz khabarnya baru sampai di Kuala Lumpur, ikut perkhemahan pengakap selama 9 hari di sana. Nak makan pun rasa kurang berselera, tapi dah siap masak. Petang ni nak kongsi resepi tapi bukan masakan hari ini. Ini masakan kelmarin. Teruja nak masak lemak sayur cekur manis. Teringat masa kecik-kecik dulu, kalau nak masak sayur cekur manis petik jew di tepi rumah. Tapi sekarang, nak makan kenalah beli. Dulu tak ada harga, tapi kini secekak cekur manis tak sampai secekak pun mencecah RM3. Nak buat macamana. Dunia sekarang semuanya kena pakai duit! Kalau nak cekur manis percuma, tanam sendirilah Amie oiii! Amie masak lemak cekur manis tu, tambah dengan ubi keledek kuning. Selera kampung lagi.... ahaks! Dah memang asal dari kampung! Orang kampung...ngeeee!

Bahan-bahan:
15 batang sayur cekur manis - lurutkan helaian daunnya dan ambil batang serta pucuknya yang lembut
1 biji ubi keledek - kupas kulit dan potong dadu
1 cawan santan pekat
3 cawan santan cair
1 batang serai - diketuk
1 biji cili merah - hiris
garam / perasa pilihan

Bahan tumbuk kasar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 sudu besar udang kering- rendam hingga lembut dan toskan airnya

Cara memasak:
1, Masukkan santan cair, bahan tumbuk, serai, cili merah dan ubi keledek ke dalam periuk.
2. Masak sehingga ubi keledek empuk.
3. Kemudian masukkan santan pekat.
4. Apabila kuah mula mendidih, masukkan sayur cekur manis. Kacau selalu supaya tidak pecah santan.
5. Tambahkan garam / perasa pilihan dan setelah kuah mulai mendidih sekali lagi, segera padamkan api dapur.
6. Hidangkan panas.

Tak tunggu orang lain dah.... nikmati sayur cekur manis dengan nasi panas, telur masin, ikan goreng dan sambal mangga! Masakan kampung memang simple dimple, tapi membahayakan sebab asyik nak tambah nasik!

Usah ditanya mengapa masak lemak ini tak berwarna kuning sebab tak bubuh kunyit. Inilah masakan kegemaran Amie dari dulu sampai sekarang! Bila masak lemak putih, terasa lemak manisnya santan, dan harumnya aroma masakan ini! Terima kasih mak sebab dulu mak suka masak begini untuk kami!

3 comments

  1. kaknoor pun suka masak lemak putih macam ni Mie
    terasa lemak manis santan tu kan
    dan badan pun lahaiiii menjadi jadi la tu kann

    BalasPadam
  2. Macam berjanji kita k.Amie...saya pun masak lemak cekur manis gak, tapi campur labu. Alhamdulillah ada pokok tumbuh sendiri blkg rumah dapatlah petik sekali sekala hehe...

    BalasPadam
  3. Sedap ni, Amie. PH pun suka cekur manis. Biasanya buat sup. My father suka letak dalam mee maggi hah..hah..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe