Bermalam di Concorde Inn KLIA

11:51 PTG

Bila balik beraya di kampung, macam-macam perkara perlu difikirkan. Tambahan pula tempoh masa yang sangat singkat, tolak 2 hari perjalanan pergi dan balik, hanya 3 hari sahaja sempat bersama keluarga. Pada masa itulah kalau boleh nak penuhi setiap saat dengan perkara-perkara yang sering diangan-angankan. Pada mulanya, kami bercadang untuk bertolak dari rumah Bonda pada pukul 4 petang... menuju ke Concorde Inn di Sepang. Bukan apa, kami akan terbang pulang keesokan paginya, jadi tidak perlu mencari risiko untuk bertolak di waktu dinihari dari kampung (terbayang mata yang masih terpisat-pisat!) dan segala macam (perkara yang sering terjadi setiap kali balik kampung...hiks). Akhirnya terpaksa lari dari perancangan. Seharian kami beraya di Negeri Sembilan! Menjelang pukul 5 petang, dalam perjalanan pulang menuju ke kampung, kami singgah sebentar di Concorde Inn. 

Dah booking awal secara online untuk menginap di sini. Syukurlah dapat hotel yang dekat dengan airport.
Terima kasih Din, adik ipar kita yang sudi sama-sama memandu tunjuk arah ke sini.
Pertama kali sampai di Concorde Inn, pemandangan di situ nampak santai-santai sahaja.
Yang lucunya, Din kata.... ingatkan hotel tu satu bangunan tinggi!

 Selepas check ini, kami masuk sebentar... jengok bilik.

 Inilah tempat penginapan kami pada malamnya.

Kemudahan yang disediakan kelihatannya serba lengkap.

Yang seronoknya, tak perlu naik lif untuk sampai ke bilik sebab semua bilik berada di bawah.

Ada perkhimatan bas percuma ke KLIA. Bas besar di atas tu ulang-alik ke KLIA2. Kami akan naik bas kecil, sebab kami akan ke KLIA.

Cuba tengok di atas bumbung tu.... 
He he hee.. teringat zaman kanak-kanak dulu... pasang benda tu untuk dapat siaran televisyen!
Oh! Rasa nostalgia pulak...

 Pemandangan di luar hotel yang sempat dirakam pada petang itu.

 Wokeh... kami balik dulu ke kampung, nak ambil beg.

Waktu itu, Bonda dikunjungi tetamu... maklumlah baru masuk hari raya kedua! Terpaksa kami mohon diri.... Moga Bonda sentiasa sihat dan gembira.
Lebih kurang 1 jam setengah pemanduan, kami tiba di Concorde Inn.

 Tu diaaaa.... Firdaus dah masuk bilik!
Tak sampai berapa minit, Firdaus dan Fairuz tidur!
Sungguh-sungguh tidur tu sebab keletihan beraya, ke sana ke mari siang dan malam!

Kami sampai di hotel hampir pukul 11 malam. 
Kononnya kalau bertolak pukul 4 petang, bolehlah makan dengan anak-anak di sini... memang terliur tengok promosi di atas tu... Apa nak buat, rezeki tak sempat singgah!

 Tiba-tiba Farid kata perutnya lapar. Aiikkk... dah pukul 11 malam tu.
Dia order dari bilik wantan goreng dan spring rolls. 

Satu lagi... terkejut juga kita bila tengok pelayan hotel hantar double dekker spices club sandwich tu..... Suka sangatlah Farid makan! Kira last supper laaa tu.

 Sandwich tu datang bersama dessertnya sekali, apple pie serta segelas jus oren.

Sarapan pagi bermula dari pukul 5 pagi. Kejutkan anak-anak dari pukul 5 pagi, tak ada seorang pun yang bergerak! Akhirnya kita dengan Encik Suami sahaja yang bersarapan.







Pelbagai jenis hidangan disediakan di sini. Sarapan pagi kami untuk dua orang memang termasuk dalam harga penginapan. Untuk per kepala, sesiapa yang nak sarapan di sini bayaran dikenakan sebanyak RM35.


Tak sempat nak ambil banyak gambar di sini, sebab kita nak segera berkemas, kejutkan anak-anak dan bertolak ke KLIA.


 Sempat tangkap gambar di lobby hotel... luas!



 Mungkin kalau sampai awal petang, anak-anak boleh mandi-manda di sini.

Concorde Inn ini sesuai sangat dijadikan tempat persinggahan samada sebelum berlepas atau setelah tiba di KLIA. Hotel ini bertaraf 3 bintang. Persekitarannya tenang dan bersih.


Ada paparan jadual ketibaan dan perlepasan di sini... memudahkan mereka yang transit di sini untuk mengikuti perkembangan di KLIA.

Kami naik bas ke KLIA...
Perkhidmatan bas setiap 1/2 jam sekali. 

 Inilah bas yang kami naiki.

Dak siap check in, temankan anak-anak sarapan pagi di Food Garden KLIA sebelum terbang ke Kota Kinabalu.



0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe