Berbuka Puasa di Restoran Puteri Nabalu

8:10 PTG

Cerita minggu lepas......
Selepas menghantar Fuad di Kolej Matrikulasi Labuan, kami segera pulang. Buka puasa di dalam perjalanan, sempat makan kurma dan minum air mineral. Pukul 7.50 malam sampai di Kundasang. Singgah di Restoran Puteri Nabalu untuk isi perut.

Malam itu di Kundasang .... sangat sejuk!
Kami order yang panas-panas semua. Sirap bandung cincau pun minta yang panas ( air sirap datang sekali satu set dengan makanan yang kami pesan). Minta tambahan lagi... air suam, pun terasa macam sejuk walaupun sebenarnya panas juga.

 Kami pesan set makanan untuk berbuka puasa.

 Nasi Kerabu versi Puteri Nabalu. Satu set dengan air sirap bandung cincau RM17.80. Dalam resit ditulis *1 ... kita pun tak faham, jadi RM18.87.

Inilah rupa nasi kerabu versi Sabah (Puteri Nabalu)... ikan goreng celup tepung, ulam-ulaman, serunding kelapa dan sambal.

Encik Suami nak makan nasi dengan ikan bakar. Sukalah hatinya sebab ikan tak bertulang yang dihidangkan. Sama juga harganya dengan set nasi kerabu di atas tu.... ditambah *1 jadi RM18.87 juga.

Ada dua jenis cicahan ikan disediakan.


Kami pesan menu tambahan, seafood tom yam. Harganya sama sahaja sama ada datang single (tanpa nasi) atau pun bersama nasi. Satu mangkuk tom yam RM18.80.... ditambah *1 jadi RM19.08. Kita tak sempat tanya sebab Encik Suami yang bayar, cuma perasan bila belek-belek resit untuk buat entri.
Apapaun, dalam suasana yang sejuk, memang sedap betul kami berdua hirup kuah tom yam tu. Alhamdulillah... tom yam ni di mana-mana pun sama, yang membezakan cuma rasa kuahnya. Rezeki kami, malam itu dapat hirup kuah tom yam yang sedap!

Pukul 9 malam kami sambung perjalanan sejauh lebih kurang 320 kilometer atau 5 jam perjalanan. Tak guna air-cond sebab sejuk sangat sepanjang perjalanan, kecuali setelah melepasi Ranau, baru kami pasang air-cond semula. 

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe