Ikan Tenggiri Masak Cuka

2:45 PTG

Jom masak lauk yang simple dimple tapi sodap hingga menjilat jari!
Memandangkan anak-anak akan balik solat Jumaat tak lama lagi, kita pun terkocoh-kocoh masuk dapur selongkar apa yang ada dalam peti sejuk. Wokey! Ada kepingan tengiri...cantik! Boleh masak cuka...masakan kegemaran Fuad! Cari lagi bahan lain....yang penting ada cuka! Yuhuuu... ada sebotol cuka belum didibuka penutupnya! Akhirnya terkumpullah sebiji timun Jepun, dua biji lobak Australia yang kurus-kurus, beberapa biji cili padi, biji sawi dan lain-lain.


Bahan:
4 keping ikan tengiri - lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit - goreng hingga masak - ketepikan
10 ulas bawang putih kecil - kupas
2 labu bawang besar - potong baji
3 cm halia muda - hiris halus
10 niji cili padi
1 sudu kecil biji sawi
1 sudu keci;l serbuk kunyit
1 cawan hirisan timun yang dibuang empulur
1 cawan hirisan lobak merah
3 sudu besar cuka
3/4 cawan air
1/2 sudu besar perencah Maggi Cukup Rasa
gula secukup rasa

Cara:
1. Panaskan 4 sudu besar minyak bekas goreng ikan tadi.
2. Tumis bawang putih bersama bawang besar hingga layu.
3. Masukkan biji sawi, lobak merah dan timun dan serbuk kunyit.
4. Gaul sebati dan kemudian tambahkan air.
5. Apabila air mula mendidih, masukkan ikan tengiri goreng, perencah Maggi Cukup Rasa dan cuka.
6. Biarlan mendidih seketika dan kemudian sebatikan rasa dengan menambah gula.
7. Padamkan api dapur.
8. Biarkan sekurang-kurangnya 15 minit supaya semua perasa meresap sebelum dihidanghkan bersama nasi panas!

Sebaik-baiknya biarlah semalaman sebelum dinikmati... tapi apakan daya, ketika kita masak di dapur anak-anak menerpa bertanya...Mommy masak apa? Bukan main suka Fuad...sambil berpesa, bubuh kuah banyak-banyak. Tak payah bagi tau...Mommy dah tau anak-anak Mommy memang suka kuah lauk berkuah! Itu pun, Fuiad kata kuah tak cukup banyak.... Kita nak tambah lagi, kang jadi ikan rebuslah pulak!
Alhamdulilah.... licin!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe