Sambal Tomato Ulam Raja

7:27 PTG

Kita sempat buatkan Bonda sambal tomato semasa pulang bercuti bulan Mac tempohari. Bonda memang suka sangat makan sambal tomato. Kebetulannya, kita tengok banyak ulam raja tumbuh subur di tepi dapur Bonda, dan ada pula pucuk daun soh di dapur! Sedap tu.... makan cicah-cicah! 
Selalunya kita gunakan dua hingga tiga kilogram buah tomato, sebab Bonda berpesan supaya buat lebih. Nanti anak cucu datang, licinlah sambal tomato tinggal kuali atau periuk saja! 
Bagi yang belum pernah mencuba resepi ini, sesekali cubalah masak. Sedap tau!

Sebelum ini, kita memang kisar cili padi bersama cili merah, belacan, bawang serta udang kering sebelum dimasak. Tapi, entah di mana pula kakak letakkan pengisar... tak jumpa! Akhirnya kita potong-potong saja cili padi dengan cili besar. Kita tak tambah udang kering, sebaliknya kita hanya gunakan belacan. Itu pun.... dan cukup menyelerakan! Sebaiknya kalau masak sambal tomato, cincang saja buah tomato, tak perlu kisar seperti bahan yang lain. Itu yang jadikan sambal tomato mabeles sangat-sangat! Cuma... kenalah sabar sikit semasa memasaknya, sebab terpaksa ambil masa  sehingga sambal benar-benar masak, cili, tomato dan bawang menjadi separuh hancur dan sebati.

Bahan:
600 gram buah tomato - cincang kasar
25 biji cili padi minyak - hiris nipis
5 biji cili merah - hiris nipis
3 ulas bawang putih - cincang
5 biji bawang besar - cincang kasar
50 gram belacan - hancurkan
3/4 cawan minyak
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih serta bawang merah hingga terbit bau.
2. Masukkan hirisan cili padi, cili merah dan belacan. Gaul sebati.
3. Seterusnya masukkan buah tomato cincang. Masak dengan api sederhana dan kacau sekali-sekala sehingga semua bahan mulai hancur.
4. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan. Kacau sekali dua.
5. Padamkan api dapur.
6. Enak dinikmati dengan ulam-ulaman, ikan bakar, ayam panggang dan sebagainya.


Kita suka sambal tomato yang tak berapa hancur... sedap!
Tapi tak ada salahnya kalau anda sukakan yang hancur lunyai! Sama juga sedapnya...cuma kena tunggu lama sedikitlah semasa memasaknya.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe