Makan Seafood di Sakura Steamboat Restaurant, Lahad Datu.

11:01 PTG

3 Mac 2016.... hari yang dinanti-nanti oleh calon SPM 2015 seluruh negara.
Keluarlah keputusan rasmi pada hari tersebut... kelmarin.
Untuk Fuad.... tahniah kerana telah menyempurnakan tugas dan tanggungjawab sepanjang tempoh menduduki bangku menengah atas.
Malam semalam... kami bawa Fuad dan kawan-kawan rapatnya yang baru menerima keputusan SPM makan di luar. Fuad pilih tempat.... dia nak makan seafood. Jadi, kami pun ke Sakura Steamboat Restaurant.

Di Sakura Steamboat Restaurat terdapat banyak pilihan makanan laut yang segar. Selain disediakan pelbagai jenis mee dan mee hoon, nasi goreng, popia, aiskrim dan sebagainya... dan pelbagai lagi tak terkira banyaknya. Cuma perlu sediakan perut kosong untuk menampung pelbagai jenis makanan yang dipilih! Kalau dah namanya seafood tu ... dari udang, ketam, sotong, lokan.... hanya perlu pilih saja mengikut citarasa.

Harap Fuad happy malam itu... bersama rakannya Ikhzad di hujung sekali, dan sepupunya Fuad, Haziq di tengah-tengah. Fuad dan Ikhzad bersekolah di tempat yang sama, manakala Hazid bersekolah di Sarawak. Tahniah buat ketiga-tiga bujang yang meraikan kegembiraan setelah menerima keputusan peperiksaan SPM masing-masing.

Kalau ke restoran steamboat... tak sah kalau tak makan udang! Barangkali itulah raja steamboat selain rakan-rakan seangkatan dengannya seperti isi ikan, ketam, sotong dan sebagainya. 

Susah betul nak ambil gambar mereka ni tau... sebab muka masing-masing tunduk konsentrasi dengan seafood yang dibakar!

Selain seafood, ambil kesempatan juga bakar daging ayam, beef dan juga lamb. Anak-anak semua memang hantu lamb...

Fuad dengan Haziq ni tak jauh beza umur. Selepas Fuad lahir, 40 hari kemudian Haziq pun menyusul melihat dunia. Mereka saudara sepupu yang rapat. Ketika entri ini sedang ditulis, Haziq sudah berada di Kucing, Sarawak menguruskan segala hal persekolahannya. Pagi tadi Haziq terbang seorang diri dari Lahad Datu ke Kucing. Khabarnya Haziq akan sambung belajar ke tingkatan 6 di Lahad Datu.

Wokey.... kita lihat sajalah menu yang ada di atas meja. Disebabkan peminat seafood memenuhi segala ruang, jadi malas nak tangkap gambar di tempat letak makanan utama.


Macam-macam ada...
Dari yang sedar hinggalah yang frozen...
Dari makanan laut sampailah yang dari darat termasuk daging dan sayur-sayuran.

Tak tahu entah kali ke berapa datang ke sini. 
Dari harga RM25.00 per kepala, kemudian RM26.00 sehinggalah malam semalam... harganya naik sedikit lagi menjadi RM28.00 per kepala.
Setiap kali selesai makan, tuan punya restaoran akan tanya.... kenyang tak?
Kita selalu jawab... kenyang sangat... sampai rasa penuh ke dada!
Kata tuan punya restoran, makanlah perlahan-lahan....
Adeeehhh... kantung perut kita dah tak muat nak tampung segala macam makanan yang ada!

Cukuplah....
Makan banyak-banyak nanti tak boleh tidur malam.
Kolestrol pun semakin banyak terkumpul dalam badan.

Jom... 
Saiz udangnya sederhana besar dan segar-segar belaka.


Yang paling banyak kita ratah sudah tentulah udang! Dan kita cuba panggang lokan... lembut jew lokan tu! Ingatkan liat... selama ini tak pernah ambil lokan!

Cuma pesan kita dengan anak-anak... kalau makan seafood, tak payahlah isi perut dengan makanan berat seperti nasi goreng, segala mee goreng dan sebagainya tu...

 Firdaus tak makan sebarang seafood... tapi dua kali menambah nasi goreng!

Lepas tu Firdaus makan aiskrim... entah berapa kali Encik Suami dan Fairuz bertukar ganti ambilkan aiskrim untuknya! Firdaus.... pantang jumpa aiskrim! Hadeeehhh... berpeluh-peluh anakku...

 Selamat menjamu selera!

1 comments

  1. salam MIeee
    kenapa lah jauh sngt lahad datu ni kna
    kalau tak mmg nak gi ngenden dah segala seafood tu
    nampak menyelerakan lah

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe