Ikan Tongkol Masak Lemak Cili Padi & Tempe

3:07 PTG

Jemput makan tengahari dengan lauk Ikan Tongkol Masak Lemak Cili Padi & Tempe. Ini masakan ringkas tapi tetap menggamit selera. Kalau dah namanya lemak cili padi tu, susah sikitlah kita nak tolak! Betul tak?

Kita gunakan sajalah bahan yang ada di dapur. Tak ada cili padi hijau, cili padi masak yang dah merah menyala pun boleh. Tapi kata orang sebaiknya gunakan cili padi hijau, barulah terangkat! Jangan lupa tambahkan serai yang dititik untuk menaikkan aroma serta dua tiga keping asam gelugur untuk seimbangkan rasa. Amie gunakan dua keping saja sebab tak mahu rasa masam yang menyerlah. Kalau ada kunyit hidup, elok sangatlah tapi kalau tak ada guna kunyit serbuk pun memadai juga. Satu lagi ada yang suka masak lemak masuk periuk sekali hartung bersama semua bahannya, ada juga yang tumis dahulu bahan perencahnya. Kali ini Amie tumis dulu bahan perencah nak bagi naik aroma!

Oh! Hampir terlupa... Amie tambahkan tempe dalam masakan ini. Memandangkan isi ikan tongkol yang padat dan tidak mudah hancur, Amie masak lama sedikit bersama tempe, sebab nak bagi tempe tu lembut dan menyerap bahan perencah! Jom kita tengok resepinya di bawah ini:

Bahan-bahan:
8 kepingan ikan tongkol
1 cawan santan pekat
3 cawan santan cair
2 batang serai - dititik
2 keping asam gelugur
1 sudu kecil serbuk kunyit
garam / gula / perasa pilihan
3 sudu besar minyak

Bahan tumbuk kasar:
15 biji cili padi
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk serta serai hingga naik bau.
2. Tambahkan 3 cawan santan cair dan masukkan serbuk kunyit.
3. Apabila kuah mendidih, masukkan ikan tongkol dan  tempe. serta asam keping.
4. Masak selama 15-20 minit. 
5. Masukkan santan pekat, garam / gula / perasa pilihan.
6. Biarkan kuah mendidih seketika.
7. Padamkan api dapur.


Selamat menjamu selera!

2 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe