Tom Yam Daging & Ayam Yang Sangat Sedap!

9:38 PG

Sesekali cuba kita sediakan tom yam menggunakan perencah asli buatan sendiri. Tentu ada kelainan dari segi rasaya. Kali ini Amie tidak gunakan sebarang bahan dari laut, sebaliknya Amie gunakan daging dan ayam. Apa yang penting di sini ialah tentang keenakan rasa kuahnya hasil perencah asli yang digunakan itu.
Cukup lengkap, cukup rasa!

Mula-mula kita sediakan dahulu bahan perencahnya.
Bahan-bahan pes tom yam:
7 biji bawang merah
3 biji cili merah
7 biji cili kering
2 batang serai
2 cm lengkuas
1 sudu besar udang kering
2 cm belacan bakar
3 helai daun purut - buang urat belakangnya
garam dan gula secukupnya
1 sudu besar pati asam jawa - bancuh dengan 3/4 cawan air
 2 sudu besar minyak

Cara:
1.  Kisar kesemua bahan di atas kecuali garam, gula, pati asam jawa dan minyak.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
3. Tambahkan air asam jawa, garam dan gula secukupnya.
4. Biarkan perencah masak sehingga menjadi pes.

Bahan untuk sup tom yam:
1/2 kg ayam - potong ikut citarasa
300 gram daging - hiris nipis
3 sudu besar pes tom yam
4 biji tomato masak ranum - dikisar
1 labu bawang besar - mayang kasar
1 batang lobak merah - kupas kulit dan potong bulat
3 ulas bawang putih - diketuk
3 batang serai - diketuk
2 cm lengkuas - diketuk
12 biji cili padi - diketuk
1 sudu besar sos ikan
5 helai daun limau purut
1 pokok ketumbar - hiris
3 biji limau nipis - ambil jusnya
1.5 liter air 
Tambahan: hirisan sayur kegemaran seperti brokoli, putik jagung, bunga kobis, tomato dan sebagainya.

Cara:
1. Jerang air di dalam periuk. 
2. Masukkan hirisan daging bersama ayam. Masak hingga mendidih.
3. Tambahkan pes tom yam, serai, lengkuas, cili padi, bawang besar dan lobak merah.
4. Setelah daging empuk, masukkan segala sayur pilihan, daun limau purut, sos ikan dan juga jus limau nipis.
5. Sekiranya suka pedas dan masam, tambahkan cili padi dan jus limau nipis lagi.
6. Padamkan api dapur.
7. Taburkan hirisan daun ketumbar ketika menghidang.
8. Enak dinikmati ketika masih panas!
 

Amie suka hirup tom yam waktu tengahari! Panas... pedas! Peluh pun mengalir .... sihat!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe