Sedapnya Ikan Alu-Alu Masak Taucu!

12:27 PTG

Siapa kata ikan masak taucu tak sedap.... jangan angkat tangan! Nanti kalau dah cuba dan rasa keenakannya... tentulah malu sebab dah angkat tangan... ahaks!

Amie kongsikan sekali lagi masakan bertaucu yang menjadi kegemaran anak-anak. Sebab apa Amie kata anak-anak gemarkan masakan ini? Sebab setiap kali masak ikan bubuh taucu anak-anak akan habis licinkan pinggan lauk, dan cari lagi di dapur kalau ada lebihan kuah di daam kuali! Mengolahnya pun tidaklah sesukar mana. Hanya perlu goreng ikan dan sediakan bahan-bahan untuk menumis taucu. Itu saja.
Tapi terlebih dahulu Amie ingin kongsikan gambar ikan alu-alu yang Amie ambil dari album Encik Google. Bukan apa, setiap kali Amie paparkan resepi ikan alu-alu, pasti ada yang bertanya.... macamana rupa ikan alu-alu itu? Nak paparkan ikan alu-alu yang dibeli, sudah siap dipotong dari pasar pulak, sebab semasa kami beli ikan itu, peniaga ikan tak mahu jual sekilogram tapi jual seekor yang beratnya 2.5 kg.  Wokey, rupa ikan alu-alu @ barakuda @ barracuda seperti di bawah ini yea...

Biasanya ada dua jenis ikan alu-alu di pasaran iaitu alu-alu ekor warna putih dan alu-alu ekor warna kuning. Katanya alu-alu warna kuning lebih sedap. Amie biasa beli kedua-dua jenis... tak peduli warna kuning atau putih tapi memang benarlah kalau alu-alu ekor warna kuning isinya lebih sedap... tapi ikut citarasa masing-masinglah kaaann....Jom tengok resepinya yang mudah seperti di bawah ini:

Bahan-bahan:
4 keping ikan alu-alu (ikan apa-apa pun boleh) - lumurkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit
4 sudu makan taucu
2 ulas bawang putih - hiris
1 labu bawang besar - mayang bulat
3 biji cili merah - hiris nipis
2 cm halia muda - hiris seperti batang mancis
1 sudu teh pati asam jawa - bancuh dengan secawan air
garam / gula secukup rasa
minyak

Cara:
1. Goreng ikan alu-alu hingga masak. Angkat dan ketepikan.
2. Ambil 4 sudu makan minyak gorengan ikan tadi dan tumiskan bawang putih, cili merah, dan halia hingga terbit bau.
3. Masukkan bancuhan pati asam jawa dan biarkan kuah mendidih.
4. Masukkan ikan goreng tadi bersama bawang besar dan perasakan dengan garam dan gula.
5. Biarkan seketika dan padamkan api dapur.

Mari jodohkan Ikan Alu-Alu Masak Taucu ini dengan nasi panas! Bismillah....

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe