Masak Nasi Ayam Hainan Cara Mudah Menggunakan Hainanese Chicken Rice Mix

4:23 PTG

Setengah hari berada di sekolah kerana terlibat dengan aktiviti kokurikulum....
Keluar dari perkarangan sekolah, perut rasa sangat lapar! Nak singgah makan di kedai, malaslah pulak bila fikirkan tempat parking kereta yang selalu sesak. Akhirnya singgah pasar beli ayam segar seekor. Terbayang di ruang mata... anak-anak sedang menunggu d rumah dengan perut lapar.... sama macam kita juga! Dalam perjalanan pulang, terfikir nak buat nasi ayam saja. Mudah. Cepat. Sedap! Kebetulannya kelmarin beli sepaket Hainanese Chicken Rice Mix. Elok sangatlah tu... sampai rumah nanti sementara menunggu nasi tanak, boleh rebus ayam dan sambil-sambil kisar cili merah dengan buat sambal!
Wokeeeyyyy.....

 Nasi Ayam Hainan dah siap!

Hari ini dapatlah kami berkumpul anak-beranak makan tengahari bersama walaupun agak terlewat ke petang.... ahaks! Seronok tengok anak-anak berebut nak makan ayam rebus @ konon-kononnya rebus stim! Habis satu ekor ko....!
Jom tengok resepi Nasi Ayam Hainan di bawah ini.

Bahan-bahan:
4 cawan beras 
3 helai daun pandan - siat
2 paket kecil Perencah Nasi Ayam Hainan Delichef
air secukupnya.

Cara:
1. Masak nasi seperti biasa bersama daun pandan.
2. Setelah nasi masak dan mula mengering, tambahkan 2 paket kecil Perencah Nasi Ayam Hainan Delichef - dalam satu bungkusan tu ada 3 paket kecil perencah
3. Gaul perencah tadi dengan nasi hingga sebati.
4. Tutup periuk dan biarkan masak selama 5 - 10 minit lagi.

Untuk ayamnya pula, Amie rebus bersama bawang besar,  bawang putih, saderi dan hirisan halia. Amie tambahkan satu paket kecil Perencah Nasi Ayam Hainan ke dalam periuk rebusan, dan kemudian Amie tambahkan lagi 3 sudu teh serbuk pati ayam sebagai perasa. Apabila daging ayam telah masak atau empuk, keluarkan dan potong atau cincang sebelum dihidangkan. Renjiskan dengan minyak bijan.... semerbak!

Jangan lupa sambal nasi ayam! Biasanya halia dikisar dan dihidangkan secara berasingan dengan sambal cili, tapi Amie gabungkan semua. Walau bagaimanapun Amie lebihkan halia. Jadi, hasilnya masih seperti resepi Sambal Nasi Ayam Hainan. Amie gunakan 5 biji cili merah, 5 cm hali, bawang merah dan bawang putih, garam, gula dan cuka.

 Ini bahagian yang Amie suka!. Ratah-ratah saja... sambil hirup sup!

 Tak tahan godaan dengan sambalnya tau.... sedap!


Alhamdulillah.... ahli kelurga kami lengkap semeja.... ada 6 kerusi penuh 6 orang yang duduk mengelilingi meja: Farid yang menghabiskan hari-hari cutinya dengan membaca novel, Fuad yang baru balik dari sekolah kerana membersihkan kelasnya, Fairuz yang keletihan dari mengikuti aktiviti kokurikulum dan si kecil Firdaus yang semakin petah berkata-kata... termasuk Encik Suami dan Amie sendiri. Syukurlah... anak-anak tak cerewet..., tak bising pun kita hidang ayam rebus ....! Taklah jual mahal asyik nak makan ayam goreng saja!

Rabbana hablana min azwajina wazurriyatina qurrata a'aiyun waja'alna lilmuttaqina imama.... amin!

8 comments

  1. assalam Mie, lapo lah maktok nasi ayam tu, dah lah belum makan ni nak kena gi dapor lah lepas ni

    BalasPadam
  2. Rasa nak nangis tengok. Terliur! Semangat nak turun dpur buat ni jugak membara bara. Thank u kak for the sharing! :)

    BalasPadam
  3. Presentation yang menarik. Of course rasa pun akan sedap!

    BalasPadam
  4. ayam tu nampak lembut dan bersari!

    BalasPadam
  5. sedapnya..nmpk nasi ayam time lunch macam ni..

    pemakan nasi ayam pinggan ke-1290 =)

    BalasPadam
  6. amboiiiii....sedapnya..terasa2 kat tekak ni.

    BalasPadam
  7. Perencah tu x perlu letak perasa ke puan

    BalasPadam
  8. Mazlissa,
    kalau tak silap perencah tu ada rasa masin dah... (lupa-lupa ingat sebab dah lama tak gunakan perencah ni), cuma dalam sup tu kita tambah perasa..mungkin disebabkan kuantiti air yang membuatkannya rasa sedikit tawar.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe