Kek Coklat Lembab Yang Harum dan Comel!

1:33 PTG

Agak lama juga tak buat kek... baik kek kukus atau yang dibakar. Bila cuaca asyik mendung dan hujan turun pagi hingga petang, rasa nak tarik je selimut.... tidur! Tapi mengenangkan anak-anak yang cepat lapar dalam situasi begini, Amie cuba buat kek coklat yang memang digemari anak-anak.
Amie gunakan resepi dari buku masakan Jamuan Kek oleh Chef Zubaidah, tapi Amie ubahsuai sedikit dengan tidak gunakan emulco coklat sebaliknya Amie gantikan dengan emulco coffee. Dalam resepi asal, kek ini dibakar tapi Amie gunakan kaedah kukus.

Bahan-bahan:
150 gram tepung gandum- diayak
4 biji telur
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu besar emulco coffee
100 gram serbuk koko
400 gram susu cair
200 gram minyak masak
250 gram susu pekat
200 gram gula kastor

Cara:
1. Campurkan serbuk koko, susu cair, minyak masak, susu pekat manis dan gula kastor.
2. Masak sebentar adunan di atas api kecil sehingga gula hancur. Ketepikan.
3. Masukkan telur satu persatu dan kacau hingga sebati.
4. Masukkan tepung gandum bersama serbuk penaik dan soda bikarbonat.
5. Masukkan emulco coffee dan gaulkan hingga rata.
6. Tuang adunan ke dalam acuan pilihan : Oleskan sedikit minyak dalam acuan (acuan kecil) dan alaskan dengan kertas minyak (jika anda gunakan loyang). Amie gunakan acuan lompang dan kukus selama 15 minit. Jika anda gunakan acuan besar, boleh gunakan loyang berukuran 9" X 9" dan bolehlah dibakar dalam ketuhar dengan kepanasan 150'C selama 45 minit atau sehingga masak.

Anak-anak anda pasti menggemarinya sebab kek coklat ini sangat sedap dan nampk comel! Sebaik sahaja Amie keluarkan dari kukusan, Firdaus sudah tidak sabar-sabar untuk makan.... habis 3 ketul dimakannya!

Terlebih tidur wajah pun sembab,
Ingin tersenyum terkulat-kulat,

Hitam manis lemak dan lembab,
Air tanganku kek kukus coklat.

2 comments

  1. kek coklat..memang tak jemu makan kan kak amie..

    BalasPadam
  2. eiii..geramnya saya tengok kek comel macam ni...nampak sedap! saya nak resepinya ya!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe