Jeruk Betik & Timun

6:29 PTG

MIL and Encik Suami kata ini rojak! Banyak dijual di gerai dan biasanya diperbuat daripada campuran betik mengkal dengan timun yang dihiris nipis. Kemudian dijeruk bersama garam, gula dan cuka. Jika suka pedas memang penjual jeruk ini sudah sediakan sambal kicap!

Selalu juga Amie buat di rumah, tapi jangka hayatnya hanya seketika..... dan orang yang paling sukakannya sudah tentulah Encik Suami! Kadang-kadang dia buat sendiri tau.... tapi katanya kalau Amie yang buat lagi sedap! Ahaks!!!

Tak banyak songel kalau nak buat jeruk begini. Yang penting ada timun dan betik mengkal. Itu aje. Amie gunakan 7 biji timun kampung seberat 1.5kg dan 3/4 biji betik mengkal seberat 1kg. Amie tak gunakan cuka, sebaliknya gunakan jus limau kasturi, tambah sedikit garam dan gula. Nak pedas, tambahlah cili padi atau buat sambal kicap!

Bahan-bahan:
1.5 kg timun muda - hiris nipis panjang - gunakan pisau pemotong / sagat
1 kg betik mengkal - hiris nipis panjang
1 sudu makan garam
6 sudu makan gula
12 biji limau kasturi - ambil jusnya
hirisan cili padi atau sambal kicap (jika suka pedas)

Cara:
1. Gaulkan hirisan betik dan timun bersama garam, gula dan jus limau kasturi.
2. Biarkan seketika sehingga bahan menjadi layu dan mengeluarkan air.
3. Boleh dimakan bila-bila masa bersama sambal kicap atau tambahkan hirisan cili padi jika suka pedas.

Amie masukkan sekali kulit limau kasturi, sebab suka aromanya! Kalau tak habis makan, bolehlah simpan dalam peti sejuk.

Rangup je bunyinya... krup kraaaapppp!


Amie makan sikit je, & suka kuahnya tu yang masam manis.... tak risau dan bimbang jadi basi, sebab dah tahu Encik Suami yang akan habiskan, tak kiralah siang atau malam!

12 comments

  1. tak lembik ke Mie timun buat macam ni, kalau tak boleh try ni mcam jeruk dah skrg ni kan janji ada bahan semua boleh jadi

    BalasPadam
  2. Askm Amie. Waaa... nmpk begitu menarik!

    BalasPadam
  3. Cik Sal,
    suka suki menjeruk datang lagi :)

    Kak Noor,
    cubalah kak, setakat ni tak pulak lembik timun tu, lagilah kalo pakai cuka yang dibuat jualan orang tu.

    Zanita,
    waalaikumussalam... jeruk gini biasa di tempat kami, jualan gerai

    BalasPadam
  4. Azatie,
    salam kecur juga ha hahaha

    Bbwana,
    agakanya rata2 orang Sabah tahu & makan jeruk ni kan Bbwana :)

    BalasPadam
  5. Isk isk isk terliur sungguh d5 tgk nyer xsabo nk cuba :)...

    BalasPadam
  6. suami yana pun suka jeruk jgk..yana xmkn sgt..nmpk jeruk akk nii mmg menarik..nnt nk try bg suami rs ^__^

    BalasPadam
  7. OMG it looks so tempting and my saliva drooling... my favourite snacks... will try, thanks for sharing

    BalasPadam
  8. Kat sabah famous ni jeruk betik muda sedap bah ni... 😍😍😍 nnti mau bt la...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe