Ayam Masak Lemak Kencur

4:37 PTG

Tiba-tiba teringat ayam panggang disiram dengan kuah santan cili padi bubuh kencur! Aduhai... alangkah bertuahnya kalau dapat menikmatinya, dan tiba-tiba ada di depan mata! Mana mungkin! Pucuk dicita, ulam pun tak mahu datang ha ha haha... ayam panggang siram kuah santan bubuh kencur itu merupakan salah satu masakan istimewa di kampung kami, terutamanya jika ada kenduri. Jadi, kalau nak makan kenalah usaha sendiri. Malas nak panggang ayam, masak sajalah gunakan bahan yang sama tapi berbeza cara olahannya. Dan satu lagi, malas nak masak sayur, Amie tambahkan labu manis dalam masakan ini.

Alhamdulillah.... Fairuz kata sedap! Sangat sedap! Mungkin sebab dah kelaparan kot.... he heheh tapi ikut selera Amie memanglah sedap. Maklumlah dah biasa dengan aroma dan rasa kencur, jadi tak ada masalah. Kombinasi santan dengan cili padi serta isi kencur memang mampu mengundang selera untuk menambah dalam hidangan! Dan, dengan kehadiran labu manis turut menjadikan rasa masakan ini begitu unik, sebab timbul kemanisan yang asli pula!
Jom tengok resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
800 gram daging ayam - potong ikut suka
1 cawan labu manis yang dipotong dadu
200ml santan pekat
400ml santan cair
minyak
garam / perasa pilihan

Bahan tumbuk:
1 genggam cili padi hijau
kunyit hidup sebesar ibu jari
5 ketul isi kencur 
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah


Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk hingga terbit bau.
2. Masukkan daging ayam dan gaul seketika dengan bahan tumis sehingga berubah warna atau daging ayam layu.
3. Tambahkan santan cair dan biarkan sehingga daging ayam masak atau empuk.
4. Masukkan labu manis dan masak sehingga empuk.
5. Kemudian masukkan santan pekat, diikuti garam / perasa pilihan.
6. Kacau sekali sekala supaya santan tidak pecah, dan padamkan api dapur setelah kuah mulai pekat.

1 comments

  1. Sampai sudah ke tawau aroma ayam masak kencur tu kak...berselera betul tengok bah...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe