Gulai Ikan Tongkol Dengan Nanas

9:40 PG

Nampak berselera sekali Fuad, Fairuz & Encik Suami makan nasi lauk Gulai Ikan Tongkol Dengan Nanas malam tadi. Amie pun terpaksalah angkat bakul berlubang untuk puji masakan sendiri ha hahahah......


Amie gunakan 3 biji bawang besar kisar dalam gulai ini. Tapi.... waktu menumis bahan perencah yang dikisar bersama bawang besar tu kenalah lama sikit hingga pecah minyak supaya bawang benar-benar masak, barulah timbul rasa yang sedap. Amie tambah nanas yang dicelur terlebih dahulu.... walaaaaaa... habis licin nasi dalam periuk. Kesian pulak tengok Fairuz yang hendak menambah nasi (entah kali keberapa), tapi tak dapat!


Resepi : Gulai Ikan Tongkol Dengan Nanas
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 kg ikan tongkol - bersihkan dan potong ikut citarasa
12 keping nanas yang telah dicelur (Amie gunakan nanas hampir masak - ada rasa masam manis) - toskan airnya
150 ml santan cair
200ml santan pekat
1 keping asam gelugur
gula melaka secukup rasa
garam / perasa pilihan
minyak

Bahan kisar:
3 biji bawang besar - belah 4
3 biji bawang putih
1 biji tomato - belah 4
15 biji cili padi
3 biji cili merah
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
1 inci belacan



 Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan gula melaka, asam gelugur dan santan cair. Biarkan mendidih seketika.
3. Masukkan nanas dan ikan tongkol. Tambahkan santan pekat.
4. Masak sehingga kuah menjadi pekat. 
5. Perasakan dengan garam /  perasa pilihan.

5 comments

  1. Assalamualaikum K.Amie...antara banyak2 ikan saya paling suka ikan tongkol. Sedap...apalagi di masak gulai dgn nanas macam ni. T/kasih kongsi Idea <3

    BalasPadam
  2. Uj suka ikan tongkol ni..ikan nya pun x byk tulang senang anak2 nk makan..sedap nampak gulai amie tu

    BalasPadam
  3. salam Kak Amie,

    good idea ...sebelum ni dok buat kari ketam /gulai ikan masin jer campur dgn nenaskan..
    sedap tu ...kalau kena dgn nasi panas2 maunya tambah 2-3 pinggan hehehe...

    BalasPadam
  4. Sis amie x payah letak kerisik kelapa ke?nampak macam sedap tu.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe