Pineapple Fried Rice (Khao Pad Sapparot) : Asian Food Fest (Thailand)

5:34 PTG

Mula-mula memang rasa agak aneh sedikit bila meneliti resepi Pineapple Fried Rice (Khao Pad Sapparot). Kalau belacan atau serbuk kari tu biasalah juga kita dengar sebagai bahan nasi goreng, tapi bila terbaca adanya biji ketumbar, ditambah lagi dengan jintan putih serta kurma... itu yang tak sabar nak cuba! Nak tahu bagaimana rasa enaknya hidangan istimewa dari Land of a Thousand Smiles ini. Apa pun.... terlebih dahulu kenalah sediakan pesnya terlebih dahulu. Resepi kali ini menggunakan Pes Kari Kuning pulak. Jom kita semak di bawah ini. Resepi yang Amie gunakan Amie ambil dari buku masakan Tasty Thai Cuisine oleh Patsie Cheong.

Yellow Curry Paste
Ingredients
(A)
80g shallots
30g garlic
1 slice ginger
1 piece 1" turmeric
1 stalk lemongrass

(B)
1 tsp roasted belacan
1 tbspcoriander seed powder
1 tsp ground cumin powder
1 tbsp kurma powder
1 tbsp chili paste
 1/2 tbsp curry powder
2 tbsp salt

Method:
1. Put (A) into a blender and grind until fine.
2. Set aside and stir in (B) ingredients.



Pineapple Fried Rice (Khao Pad Sapparot)
Ingredients:
(A)
 3 bowls cooked rice
2 tbsp crushed pineapple
100g meat, cubed
100g shrimps
1tbsp raisins
2 tbsps mixed vegetable (carrots, corns and green peas)
3 tbsps roasted cashew nuts

(B)
1 tbsp yellow curry paste
(C)
fish sauce to taste
sugar to taste

Method:
1. Heat 2 tbsp of oil. Stir fry (B) until fragrant. Add in meat and shrimps. Stir fry until cooked.
2. Add in rice, fish, sauce and sugar to taste. Stir fry evenly.
3. Add in pineapple, raisin and mixed vegetable. Stir fry well.
4. Put fried rice in a hollowed out pineapple. Sprinkle cashew nut on top



Sebaik-baiknya jangan gunakan nenas yang terlalu masak kerana kandungan air yang tinggi akan menyebabkan nasi menjadi lembik. Nak tahu rasanya? Mmmmmm... cuba buat sendiri... baru puas hati!



1 am submitting this post to Asian Food Fest (Thailand) November Month hosted by Lena of Frozen Wings.





5 comments

  1. Amie tentu istimewa dan sedap rasanya, ummi ambik bau je ni sampai pejam2 mata membayangkan rasanya, hehe..

    BalasPadam
  2. saya tak pernah buat lagi nasi camni kak amie, sayang nenas tu, mula2 sekali memang makan colek dulu lah

    BalasPadam
  3. kak, lena pun tak tahu ada bahan macam serbuk kurma and cumin powder..kak puas hati tak dengan rasanya? hehe..lena pun ada satu buku by patsie cheong but masakan cina..i believe your pineapple rice is delicious cos it looks very good! thx kak for your entry again!

    BalasPadam
  4. Ummi,
    sudah tentu hasilnya sangat sedap dengan ramuan yang pelbagai & istimewa ...

    Puan Ros,
    ye kak... sedaaap!

    Cheq Sue,
    isi nenas tu memang kita boleh makan sebab tak banyak mana yang digunakan untuk menggoreng.

    Iena,
    ada bahan-bahan tu Iena, berbaloilah dengan penyediaannya yang memakan masa juga ni Iena, rasanya memang sedap sebab ramuan yng pelbagai!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe