Nasi Lemak Opah : MALAYSIAN FOOD FESTIVAL (PERAK MONTH)

12:43 PTG

Nasi lemak memang sedap. Sediakan yang asas pun sudah cukup menggamit selera! Kali ini Amie mencuba Nasi Lemah Opah pula. Resepi Nasi Lemak Opah ini Amie ambil dari buku masakan Resepi Tradisi Cita Rasa Malaysia : Perak oleh Chef Sapiah.


Bahan yang digunakan tidaklah rumit, dan memang sudah tentu ada di dapur anda! Tidak perlu bersusah payah mencari itu ini lagi. Sudah semestinya nasi lemak ini sungguh enak terutama sambalnya yang dkisar bersama ikan bilis! Bahan lain... cukup ringkas! Sediakan sahaja ikan bilis goren, telur rebus, kacang tanah goreng dan hirisan timun. Nah! Sudah siap terhidang di atas meja untuk dijamah seisi keluarga!


Resepi : Nasi Lemak Opah
Sumber :  Resepi Tradisi : Cita Rasa Malaysia  - Perak oleh Chef Sapiah

Bahan A : Nasi Lemak
2 cawan beras
1cawan santan dicampur 1 cawan air (guna 1/2 cawan santan pekat ditabah 1 1/2 cawan air)
1 helai daun pandan
3 hirisan halia
secubit garam
1 batang serai - dicarik

Bahan B : Sambal
6 sudu makan cili kering kisar
4 biji bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 labu bawang besar - hiris
segenggam ikan bilis - dibasuh dan separuh daripadanya ditumbuk
sedikit air asam jawa
sedikit belacan - jika suka
garam dan gula secukup rasa

Bahan C: Hiasan
ikan bilis goreng
telur rebus
timun
kacang tanah goreng


Cara:
1 Masak nasi seperti biasa bersama Bahan A.
2. Bagi membuat sambal, tumis bawang besar, bawang yang ditumbuk, cili kisar, belacan dan ikan bilis yang ditumbuk sehingga sedikit garing dan pecah minyak.
3. Masukkan air asam jawa dan separuh lagi ikan bilis yang sudah dibersihkan tadi.
4. Masukkan garam dan gula. Masak sehingga kuah agak pekat.
~ Boleh bubuh marjerin bagi nmelembutkan nasi~


I am submitting this post to  Malaysian Food Festival  Perak Month hosted by Wendyinkk of Table for 2....or More


2 comments

  1. salam kak amie..

    em..sedapnya nasi lemak tu..suda lama x makan..

    BalasPadam
  2. Salam Amie..
    Nasi lemak memang Favourite MA sekeluarga...
    Tapi skrg dah tak pernah buat nasi lemak, sbb My hubby tak leh makan ikan bilis....gout, huhuhu
    Sambal ikan bilislah yang menjadikan nasi lemak tu umpphh.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe