HONG KONG MIXED GINGER LAMB

1:58 PTG

Assalamualaikum.
Sudah makan tengahari? Kalau belum mari datang ke dapur Amie bawa nasi kosong sepinggan. Kita makan sama-sama dengan lauk Hong Kong Mixed Ginger  Lamb di bawah ini.


Amie selalu nampak keluarga sebelah Encik Suami suka masak ayam dengan mencampurka Hong Kong Mixed Ginger. Salah satu di antara lauk-pauk  ayam yang kakak ipar Amie masak semasa kenduri aqiqah Firdaus tempohari juga menggunakan bahan ini. Amie cuba masak menggunakan lamb. Amie tidak pasti apa benda yang biasa dicampurkan, tetapi Amie tambahkan lada putih, kentang, capsicum merah dan juga daun bawang. Untuk memakatkan kuahnya, Amie bubuh sedikit bancuhan air tepung jagung, dan untuk menggelapkan warnanya sedikit, Amie bubuh satu sudu kicap manis ABC. Rasanya memang sedap! Cukup rasa masam daripada pelbagai bahan jeruk, manis kicap dan juga gurih lada putih!


Resepi : Hong Kong Mixed Ginger Lamb
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 kg lamb - potong ikut suka
1 botol Hong Kong Mixed Ginger
3 biji kentang - kupas dan belah 2
1 biji capsicum merah - potong dadu
4 batang daun bawang (spring oniom) - potong sepanjang 3m
3 ulas bawang putih - hiris
1 labu bawang besar - hiris kasar
3cm halia - hiris nipis
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1/2 sudu makan lada putih - tumbuk
1 sudu kicap manis ABC
1/2 sudu makan tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
garam / perasa pilihan
minyak
2 cawan air

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang merah halia, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang hingga wangi.
2. Masukkan lamb dan balik-balikkan hingga layu.
3. Masukkan ubi kentang, dan air serta Hong Kong Mixed Ginger bersama kuahnya sekali.
4. Tutup masakan sehingga daging dan ubi kentang empuk.
5. Tambahkan kicap manis ABC, lada putih, garam / perasa pilihan dan bancuhan air tepung jagung supaya kuah menjadi pekat.
6. Masukkan capsicum merah dan daun bawang. Gaul rata.
7. Tutup api dapur.

3 comments

  1. salam, fuhh! sedap dan menyelerakan. Tak jadi pi hongkong lah. Cancel... Kat Malaysia pon dah boleh makan.

    BalasPadam
  2. sedapnya menu Amie ni..menyelerakan betul..

    BalasPadam
  3. Nampak sangatsedap tu amie, kita nak nasi free juga nasi beras kampung tu, mcm best sangat lauk ni

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe