Kek Lapis Coklat Pisang Berkeju

11:26 PTG

Assalamualaikum.
Terima kasih buat semua pengunjung budiman dan rakan-rakan blogger yang setia bertandang ke dapur Amie.  Lama benar rasanya Amie tinggalkan dapur sejak kehadiran si kecil Mohamad Firdaus. Setiap hari rutin Amie hanya menyusukannya, manakala tugas memandi dan sebagainya termasuk urusan di dapur dilakukan sepenuhnya oleh kakak ipar Amie. Pada mulnya Amie ingin kongsikan menu dalam pantang, tetapi Amie ingin mrmasaknya sendiri sedikit masa nanti untuk tatapan bersama memandangkan buat masa ini semua hidangan disediakan oleh kakak ipar Amie.


Jom tengok resepi  Kek Lapis Coklat Pisang Berkeju. Alhamdulillah, percubaan ini menjadi, dan seperti biasa sudah tentunya Amie buat versi kukus! Kita semak resepinya di bawah ini.

Resepi : Kek Lapis Coklat Pisang Berkeju
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan A:
2 cawan tepung gandum
250 gram coklat masakan - cairkan secara doublr boiler
1 cawan gula pasir
3/4 cawan minyak canola
4 biji telur gred AA
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder

Bahan B:
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan pisang lecek
50 gram serbuk Parmesan Cheese
70 gram Philadelphia Cream Cheese
4 sudu makan gula pasir
1/2 cawan minyak canola
1 sudu teh essen pisang
1/2 sudu teh baking powdet
1/2 sudu teh soda bikarbonat

Cara:
Untuk Bahan A: 
1. Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat dan baking powder. Ketepikan.
2. Pukul telur bersama gula hingga kembang.
3. Masukkan coklat cair dan adun sebati.
4. Masukkan minyak canola dan pukul lagi.
5. Seterusnya masukkan tepung gandum yang diayak bersama soda bikarbonat dan baking powder.
6. Setelah adunan sebati, keluarkan dari mixer dan bahagikan kepada 2 bahagian.
7. Tuangkan 1 bahagian adunan ke dalam loyang pengukus yang telah dilengser dengan mentega. Kukus selama 20 minit.
Sementara itu, boleh sediakan untuk Bahan B: 
8. Ayak tepung bersama soda bikarbonat dan baking powder.
9. Pukul telur bersama gula hingga kembang.
10. Masukkan pisang yang te;ah dilecek.
11. Kemudian masukkan keju parmesan dan keju cheddar.
12. Masukkan minyak canola dan adun sebati.
13. Tambahkan essen pisang dan akhir sekali masukkan tepung gandum.
14. Setelah Bahan A di kukus 20 minit, keluarkan loyang dari periuk pengukus dan tuangkan Bahan B. Kukus lagi selama 20 minit.
15. Akhir sekali keluarkan loyang pengukus dan tuangkan 1 bahagian lagi daripada Bahan A.
16. Kukus selama 30 minit.


Beginilah hasilnya Kek Lapis Pisang Berkeju.

12 comments

  1. Selamat pagi Kak Amie....apa khabar akak n baby? Awal2 dapat makan kek lapis pisang...sedap tu buat sarapan....tinggalkan dua potong utk Rahel ya...

    BalasPadam
  2. Salam pagi Amie...

    Buat apa tuuu? Menyusukan Firdaus ye, harap ibu dan anak sihat Walafiat.Peluk cium buat Firdaus.

    Sedap pulak nampak kek Amie tu, tengah lapor ni, rasa nak ngap je, hehe..

    BalasPadam
  3. Tahniah Amie, dapat baby rupenye.
    tambahlah sorang lagi 'bodyguard'. Moga menjadi anak yg soleh & berbakti kepada ibubapa.

    BalasPadam
  4. Tahniah Amie, dapat baby rupenye.
    tambahlah sorang lagi 'bodyguard'. Moga menjadi anak yg soleh & berbakti kepada ibubapa.

    BalasPadam
  5. ohh..kak ami..dpt bb baru ye..alhamdulillah..x prasan b4 ni kak amie ade mention ke x tgh preggy..cuteenyerrr..comel lote, putis melepak..best2!..

    gewammnyerrr, geng boboiboY la ni,..hehe

    BalasPadam
  6. salam amie, tahniah ye dpt bby baru, liza pun baru tau ni...

    BalasPadam
  7. salam kak amie..
    hmmm pisang, coklat + cheese.
    terbaeeek!

    BalasPadam
  8. uihh kak amie..sudah ke dapur membaking ya..mesti bby baik ni tak merengek2 kan..senang nk tinggal buat kerja..

    BalasPadam
  9. kak..yg pastinya ini bukan menu berpantang erkk..hehe..jgn marah,gurau2 je ya mabak ayu..

    BalasPadam
  10. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  11. sedapnya, biasa tgk kek lapis keju je

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe