Ikan Keli Goreng Berlada & Sayur Campur Lemak Putih

7:03 PTG

Assalamualaikum.
Lama sangat tak makan ikan keli! Kalau nak makan ikan keli memang kena tunggu balik Selangor, barulah dapat ratah puas-puas! Kebetulan pula kelmarin terjumpalah ikan keli segar dijual di pasar. Apalagi, Amie terus beli 5 ekor dn minta peniaga tersebut bersihkan sekali. Sampai ke dapur, ikan masih lagi bergerak-gerak. Amie tak jadi nak masak, sebaliknya Amie terus masukkan dalam peti sejuk. Banyak kali fikir juga nak masak apa ikan keli ini. Akhirnya Amie putuskan untuk goreng berlada.



Resepi : Ikan Keli Goreng Berlada
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
5 ekor ikan keli - bersihkan, kelar-kelar, lumur dengan sedikit garam dan kunyit dan kemudian goreng hingga masak - ketepikan
1 kuntum bunga kantan - belah 4
1/2 sudu teh pati asam jawa
garam / gula / perasa pilihan
minyak

Bahan kisar kasar:
10 biji cili merah
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
sedikit belacan
sedikit halia

Cara:
1. Panaskan minyak secukupnya. Tumis semua bahan kisar kasar sehingga terbit minyak.
2. Masukkan bunga kantan, dan pati asam jawa.
3. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
4. Biarkan sehingga kering sedikit.
5. Tutup api dapur. Tuangkan ke atas ikan keli goreng tadi.


Amie gandingkan Ikan Keli Goreng Berlada dengan Sayur Campur Lemak Putih.

Resepi : Sayur Campur Lemak Putih
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
10 batang kacang buncis - hiris serong
1/2 batang lobak merah - potong memanjang
2 keping tauhu basah - potong dadu
1 cawan potongan tempe
1 cawan suhun - rendam hingga kembang
500ml santan pekat
1 biji cili merah - hiris
1 batang serai - ketuk
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk kasar:
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 genggam ikan bilis

Cara:
1. Masukkan santan ke dalam periuk bersama serai dan bahan tumbuh kasar, lobak merah serta tempe.
2. Didihkan di atas api sederhana panas.
3. Apabila mula mendidih, masukkan tauhu, kacang buncis dan suhun.
4. Kacau sekali-sekala supaya santan tidak pecah.
5. Apabila kacang buncis berubah warna, tambahkan garam / gula / perasa pilihan.
6. Tutup api dapur.


13 comments

  1. as-salam
    npk sedaplah kak ikan keli goreng berlada tu.. boleh tambah nasi ni kalau mkn..

    BalasPadam
  2. selamat malam K.amie
    sama menu tengahri td he hee tp sil beli kat kedai la
    asben memang suker ikan keli tu sama dgn mak sy tp sy pula x makan sgt ikan keli heeeehe
    memang kena dgn masak lemak putih tu kan

    BalasPadam
  3. Wahh..menu ikan gak ye kak..kite pun suka ikan keli ni..tapi kl ni kadang keli kecik halus je..tu malas nk beli.menu ni femes bila bulan posa..:-)

    BalasPadam
  4. As salam. Ini adalah lauk kesukaan my son.

    BalasPadam
  5. sedap ni kak amie..sayur lemak putih ngan keli berlado...kedua2nya peberet say ni..

    BalasPadam
  6. kedua duanya peberet sy kak....adehhh...leleh air liur ler....

    BalasPadam
  7. Rindunya nk cuci mata dgn lauk pauk akk n windu akk juga..hugs2
    Aduhai ikn keli...sedapnya dimsk smbl! Buat msk gulai cili api cmpur kencur pun sedap banget kak.

    BalasPadam
  8. sedappnyerr ikan keli febret saya tu..hehe..buat la apa pon ikan keli goreng ke,tempoyak ke sume nens makan..nyummm2

    BalasPadam
  9. menu kegemaranku, dulu2 tak makan ikan keli ni sbb badannya yg licin dan hitam legam tu buatkan daku fikir 2/3 kali....tapi sekarang tidak lagiiiiii...maunya bertambah2 nasi dan lauk bila keli masak mcm ni...mmng sedap kan...

    BalasPadam
  10. tak pernah goreng sendiri ikan keli, beli je pandai. Dasar pemalas kan...

    BalasPadam
  11. kak...iwak ki pebret mebret kito anak beranak..dari mak bapak hingga ke anak...

    BalasPadam
  12. waduh.. sedapnya tgk ikan keli kak amie ni.... lama xmakan..

    BalasPadam
  13. Sedapnya keli.nk try la mlm ni.tq 4da recepi.hehe.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe