Ayam Masak Asam Pedas

2:48 PTG

Selamat petang semua. Seronoknya dapat bersantai-santai di petang Sabtu yang redup ini. Perut pun sudah terisi dengan hidangan tengahari. Rasa mengantuk pula datang! Sebelum melayan mata yang semakin berat ini, baiklah kita jamu mata dulu dengan hidangan kami, menu Ayam Masak Asam Pedas. Selalunya bonda mertua suka masak menu begini ketika semus anak cucu memenuhi dapur rumahnya! Bila beliau sudah tiada lagi, rasa rindu pula hasil air tangannya! Bonda mertua tidak bubuh daun limau purut tapi Amie masukkan kerana suka aromanya dan juga kepingan tauhu.  Dan satu lagi, beliau gunakan bahagian kaki, leher dan sayap ayam tetapi Amie gunakan daging ayam sahaja.



Resepi: Ayam Masak Asam Pedas
Sumber: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
10 keping daging ayam - 600 gram
5 helai daun limau purut
2 batang serai - dititik
1 labu bawang besar - belah 4
2 keping tauhu - belah 4
3 cawan air
3 keping asam gelugur
garam & perasa pilihan
minyak

Bahan kisar:
15 biji cili kering
3 biji bawang putih
5 biji bawang merah
1.5cm lengkuas
sedikit belacan

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
2. Masukkan serai dan daging ayam. Gaul rata hingga daging ayam layu.
3. Masukkan air dan biarkan sehingga mendidih.
4. Masukkan asam keping, garam dan perasa pilihan.
5. Masukkan daun limau purut dan tauhu.
6. Biarkan seketika sehingga daging ayam empuk. Masukkan belahan bawang besar.
7. Angkat dan hidangkan panas!


Encik Suami memang menolak hidangan begini. Jadi untuknya.... Amie sediakan sup ayam campur lobak putih dengan lobak merah!  Tak apalah, yang penting seleranya tetap ada. Yang belum makan tengahari jemputlah makan sama!

3 comments

  1. Salam Amie..lama tak jenguk sini malah dapur kawan2 lain jugak.Sibuk kat tadika, ni dah mula cuti ni dapat la ronda2 .Ayam tu nampak sedap..apa pun kalau masam2 pedas pastinya sedap kan.

    BalasPadam
  2. Assalam amie, apa kbr, lama tak nampak amie. Dulu2 mmg saya tak reti n tak tau mkn ayam asam pedas, rupa2nya sedap juga, cuma tak pernah letak tauhu je

    BalasPadam
  3. Salam Puan Ros,
    terima kasih sudi jenguk dapur Amie walaupun sibuk,
    memang sedap masak asam pedas ni, baru tahu ada resepi begini dari bonda mentua.

    Waalaikumussalam Rosa,
    Amie khabar baik... sekarang Amie dah timbul semula ha ha hahhh...memang sedap asam pedas ayam, tauhub tu saja aje Amie tambah.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe