Talapia Acar, Tempe Bacem, Tempe Oseng & Sambal Tomat

6:03 PTG

Setelah puas menikmati masakan  Jawa Tengah yang kebanyakannya manis, kami sepakat meminta Pak Dedi mencarikan menu yang pedas pula. Memang Ayam Bakar Bumbu Bali menyediakan sambal yang menyengat telinga.... berasap habis!... tapi rupanya dalam perjalanan dari Yogyakarta ke Bandung, kelmarin...Pak Dedi sempat menelefon ibunya memasak sesuatu yang pedas untuk kami, tapi pedasnya terkawal, enak & lazat terutama samal tomat (tomato). Di bawah ini antara beberapa menu yang dibekalkan oleh ibu Pak Dedi dan kami makan bersama Ayam Bakar Bumbu Bali. Terima kasih banyak2  kepada Pak Dedi yang sentiasa berusaha untuk memuaskan hati kami sepanjang lawatan 6 hari ke Jawa Barat hingga ke Jawa Tengah....


Terlupa sejenak Ayam Bakar Bumbu Bali selepas melihat Talapia Acar.... berlumba2 makan talapia dengan Nano & Nonie... sampai Nonie tak sedar ada kencur dalam Talapia Acar.... Amie biarkan Nonie makan puas2, lepas tu baru Amie beritahu..... ha....'kami memang tak suka makan kencur' kata Nonie, ... 'tapi ikan talapia tu dicampur kencur he he he...Nonie dah termakan kencur'...... kira2 dah 3 kepala talapia Nonie makan he he he.... memang sangat sedap!



Ini Tempe Bacem.... tak sangka rasanya juga sangat lazat, kalau Amie tahu, awal2 lagi tak payah pesan nasi, ratah saja tempe.... macamanalah nak buat tempe bacem di tempat kita ye....



Ini Tempe Oseng.... kawan2 kata sangat pedas, Amie
 tak sempat nak cuba....



Ha.... ini habis licin kami makan, kalahkan sambal Ayam bakar Bumbu Bali yang pedas berasap sampai ke telinga tu, kata Pak Dedi ini Sambal Tomat.... Terima kasih sekali lagi untuk Pak Dedi dan ibu beliau, tak sempat nak salin resepi Masakan Jawa Sunda yang ternyata memang lazat!!!!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe