Pengat Labu Dengan Jagung Krim

7:36 PTG

Labu oh Labu! Di sana sini ada longgokan labu. Minggu lepas, semasa Amie sekeluarga ke Tawau, sepanjang perjalanan sering terpandang longgokan labu di kiri atau kanan jalan. Biasanya labu manis serta buah kundur dan juga labu air dijual dengan harga yang sangat murah. Kalau ditimbang pun hanya RM1 untuk sekilogram.  Kalau kira biji pun, RM2 atau RM3 sahaja. Kalau Amie pandai buat kuih labu, agaknya entah berapa biji Amie borong. Semasa Amie makan tengahari di kantin, Amie pilih sayur labu masak lemak dengan kacang panjang. Teringatlah pula dengan labu-labu Amie di dapur yang belum terusik, masih belum dimasak. Ada pula sepotong labu pemberian kawan suami lebih seminggu dalam peti sejuk. Petang tadi, sempatlah Amie buat pengat labu. Pengat biasa saja, labu dengan sagu biji tapi entah masuk akal atau tidak, Amie tambah satu tin jagung krim. Tak tahulah, pernahkah dibuat orang... tapi memang boleh dimakan, janganlah takut untuk cuba resepi baru ini.... cuba dulu, baru tahu he he he... Dan oleh sebab ada beberapa biji labu yang terletak elok di sudut dapur, Amie pun ambil sebiji buat seperti di bawah ni....


Bahan-bahan:
400 gram labu (buang kulit dan potong dadu)
1 tin jagung krim
1/4 cawan sagu biji merah (rendam dan toskan setelah kembang)
1/4 cawan sagu biji hijau (rendam dan toskan setelah kembang)
3cm halia (hiris halus)
6 sudu gula
secubit garam
200ml santan pekat
500ml air
daun pandang

Cara:
1. Masak labu bersama halia dan secubit garam serta daun pandan di dalam air dan biarkan mendidih.
2. Masukkan sagu biji diikuti dengan gula.
3. Masukkan jagung krim dan kacau perlahan-lahan.
4. Masukkan santan pekat.
5. Jangan masak terlalu lama kerana akan menyebabkan labu menjadi hancur.
6. Setelah pengat kelihatan sebati dengan rasa yang diingini, tutup api.
7. Hidangkan.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe