Kaki Ayam Masak Sup

8:46 PTG

Jumpa lagi.... Alhamdulillah, syukur kepada Allah kerana masih diberi peluang untuk kita bertemu di alam maya. Menu Amie kali ini hanyalah sup ayam..... (masakan kelmarin: baru sempat upload) masak ringkas2 saja. Sewaktu Amie balik ke rumah Bonda pada dinihari Sabtu (sampai kampung pukul 2.30 pagi dari LCCT sebab flight delay dari Jakarta). Sewaktu Amie tunaikan solat Subuh, sudah terbau aroma masakan dari dapur, tapi selepas itu Amie sambung tidur sebab tersangat letih. Pukul 8.00 pagi, Amie terbangun dan Bonda ajak sarapan pagi di dapur. Macam-macam Bonda sediakan, termasuklah cempedak goreng, ubi rebus dengan ikan kering, nasi, sayur pucuk meranti, ikan cencaru dan.... tiba-tiba kakak datang bawa sup ayam yang harum semerbak... Adik Amie pula sibuk mengukus kuih pau... katanya untuk Amie makan bersama kawan2. Tidak lama kemudian, anak buah pula datang dengan sekotak keropok & kerepek, siap packing.... Oh! Masa terlalu singkat, kerana pukul 10 pagi, Amie terpaksa tinggalkan Bonda dan sanak saudara.... dan paling tidak sanggup Amie lihat ialah airmata Bonda...... namun, selamat tinggal semua, insya-Allah jumpa lagi.


Sebenarnya Amie masak sup kaki ayam ikut resepi Bonda dan yang biasa orang kampung Amie masak. Kena tumis dahulu semua bahan perencah, layukan ayam dan baru tambah air. Biasanya mereka pilih bahagian kaki ayam untuk dibuat sup.

Bahan-bahan:
1/2 kg kaki ayam (potong 2)
10 biji cendawan kering shiitake (pilih yang kecil)
1/2 batang lobak merah (potong-potong)
1 sudu lada putih (tumbuk)
2 kuntum bunga lawang
5 cm kulit kayu manis
1 sudu serbuk pati ayam
minyak
daun sup
bawang goreng

Bahan tumbuk:
5 biji bawang putih
5 biji bawang merah
3 cm halia
1/2 sudu ketumbar
1/2 sudu jintan putih
1/2 sudu jintan manis

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan tumbuk bersama bunga lawang dan kulit kayu manis hingga wangi.
2. Masukkan kaki ayam dan balik-balikkan hingga layu.
3. Masukkan 600ml air dan biarkan mendidih.
4. Masukkan lobak dan cendawan kering shiitake.
5. Masukkan lada putih. Biarkan mendidih lagi hingga kaki ayam empuk.
6. Masukkan lada putih.
7. Masukkan serbuk pati ayam.
8. Angkat dan hidangkan bersama taburan bawang goreng dan daun sup.


0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe