Kari Kepala Ikan Merah Dengan Nenas

8:14 PTG

Selamat malam semua...dah makan malam belum? Amie sekeluarga petang tadi mengadap kari kepala ikan merah. Anak-anak kata kuah karinya sedap. Memang Amie akui rasanya dan juga kepekatannya... Amiekan suka kuah kari yang pekat-pekat. Bonda pun suka masak kari pekat-pekat tapi bonda pandai buat rempah kari sendiri (rasanya tentulah jauh lebih sedap berbanding rempah kari yang dah siap). Lagi satu, mungkin cara Amie masak kari berbeza sedikit dengan yang lain. Amie tidak bancuh serbuk kari, sebaliknya Amie terus tumis serbuk kari. Sesetengah orang kata tentu serbuk kari akan jadi hangus, tapi sebenarnya ada caranya yang tersendiri supaya serbuk kari tidak hangus. Memang dari dulu di mana tempat sekalipun Amie lihat serbuk kari dibancuh sebelum ditumis... sepupu Amie yang ajar supaya jangan bancuh, perlahankan api semasa menumis dan itulah rahsianya serbuk kari tidak cepat hangus. Amie juga gunakan banyak tomato dalam masakan kari supaya kari menjadi lebih pekat dan pada masa yang sama, anak-anak yang tidak suka makan sayur akhirnya termakan juga buah tomato yang dah jadi kuah tu....


Bahan-bahan:
sebelah kepala ikan merah seberat 700gram
5 biji tomato (belah 4)
6 keping hirisan nenas masak
500ml santan cair
200ml santan pekat
40 gram serbuk kari
1 sudu biji sawi
5 sudu lada kisar
7 biji bawang putih(tumbuk)
7 biji bawang merah tumbuk)
3cm halia (tumbuk)
1.5cm belacan tumbuk)
5cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
1 sudu teh pati asam jawa (bancuh dengan sedikit air)
beberapa helai daun kari
garam & gula atau perasa jika suka
minyak

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk bersama bunga lawang dan kulit kayu manis hingga wangi.
2. Masukkan lada kisar diikuti dengan tomato dan kacau  hingga pecah minyak.
3. Masukkan serbuk kari dan gaul rata diikuti dengan daun kari  dan biji sawi.
4. Masukkan nenas dan bancuhan pati asam jawa. Masak hingga nenas layu.
5. Masukkan santan cair dan biarkan hingga mendidih barulah masukkan ikan.
6. Pastikan kepala ikan merah hampir masak, barulah masukkan santan pekat, diikuti dengan garam dan gula.
7. Apabila telah sempurna masaknya, bolehlah angkat dan hidangkan.

~ Buah tomato sebenarnya yang menjadikan kuah kari dalam keadaan pekat~


0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe