Cekodok Pisang & Coffee Plus

7:13 PTG

Sesikat pisang berangan hampir masak ranum terletak di hujung meja makan sejak dua hari lalu.... Amie terfikir untuk buat cekodok. Hmm...2 tahun lepas Amie terlibat sebagai pengadil pertandingan memasak sempena aktiviti RIMUP (Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan) di SMK Sepagaya anjuran bersama SM St. Dominic. Ini merupakan salah satu aktiviti di antara 7 aktiviti lain termasuk menganyam ketupat, sepit bola ping pong dan sebagainya. Penganjur menyediakan segala kelengkapan memasak cekodok pisang termasuk segala pisang, garam, gula, minyak dan sampai dapur sekali... he he pertandingan di adakan di bilik ERT. Ada 6 buah dapur disediakan di situ. Macam-macamlah rupa bentuk dan rasa cekodok pisang yang dihasilkan oleh para peserta yang terdiri daripada murid pelbagai kaum. Kenyanglah kami para pengadil makan cekodok pisang. Ha... sekadar terkenang cerita lalu sebab sekarang RIMUP sudah tidak diadakan lagi di sekolah-sekolah. Petang ini Amie buat cekodok pisang tapi yang mengadili anak-anak dan suami pula. Kalau habis, tandanya sedaplah tu, tapi mungkin juga sebab lapar....maklum petang-petang begini...hujan...


Bahan-bahan:
7 biji pisang berangan (lecek anggaran 1 cawan)
2 cawan tepung (Amie gunakan tepung pau untuk habiskan stok)
2/3 cawan gula perang (gula pasir pun boleh)
secubit garam
1 sudu teh tepung soda bikarbonat
100ml susu cair
minyak

Cara:
1. Gaulkan pisang lecek bersama gula perang dan garam hingga sebati.
2. Masukkan susu cair diikuti dengan tepung dan soda bikarbonat. Gaul hingga mesra.
3. Panaskan minyak yang banyak supaya boleh goreng tenggelam.
4. Oleh sebab adunan ini manis, perlu jaga gorengan supaya tidak hangus.
5. Hidangkan bersama minuman pilihan anda.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe