Baulu Panggang Cecah Budu & Ulam-Ulaman

5:14 PTG

Anak-anak balik dari potong rambut... terus menyerbu tengok mummy masak apa... ada ayam tak? Ha... ayam goreng salut kacang tanah sudah sedia atas meja untuk mereka. Kami berdua dengan suami sepakat makan ikan panggang dengan ulam-ulaman. Walaupun anak-anak tak suka makan sayur, tapi saya tetap sediakan juga bersama lauk kegemaran mereka. Seronok rasanya berada di tengah-tengah dunia masakan. Boleh rasa macam-macam jenis masakan dari 4 penjuru...utara, selatan, timur dan barat. Suami pun dah tak kisah sangat tentang makanan kegemarannya sebab sudah terikut tekak dan lidah saya sehingga dia sendiri pernah berkata... tak tahu apa makanan yang mummy suka. Saya sahut...mummy suka makanan yang sedap. Jadi tak kisahlah masakan dan makanan apa pun, yang penting sedap... itulah makanan yang mummy suka. jadi untuk mengetahui sedap ke tak sedap kena rajinlah cuba pelbagai masakan dan rajin jugalah ke dapur....


Bahan-bahan:
1 ekor ikan baulu (milkfish)

Bahan kisar:
7 biji cili kering
4 biji bawang putih
1 labu bawang besar
1 batang serai
1.5 cm halia
1/2 sudu pati asam jawa
1.5 cm belacan
garam & gula

Bahan budu:
4 sudu budu
1 biji tomato (cincang)
1 labu bawang besar (cincang)
10 biji cili padi (cincang)
2 biji limau kasturi (perah air)
garam & gula (jika perlu)

Bahan ulam:
1 biji terung taiwan (goreng)
7 biji kacang bendi (celur)
7 biji kacang botol (celur)
12 biji petai

Cara:
1. Belah ikan pada bahagian tengah dan buang tulang.
2. Salut ikan dengan bahan kisar dan perap selama 15 minit.
3. Panggang ikan hingga masak.
4. Hidangkan bersama sambal budu dan ulam-ulaman.

Alamak....pak we aku makan sampai berpeluh-peluh....senang je, minum air panas suam (cepat hilang rasa pedas)... apa yang pedas ha...sambal budu lah tu....



P/S: saya lumur kedua2 belah ikan panggang, jadi meresaplah ramuannya.


0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe