Ayam Goreng Salut Kacang Tanah

4:38 PTG

Salam semua pengunjung... sudah makan tengahari ke...Nampaknya hari ini agak slow sikit...bukan apa, esok dah nak sekolah. Macam-macam perkara perlu dilayan..... ketiga-tiga hero kami nak pergi potong rambut, mengadu butang tercabutlah, minta jahit name tag barulah...macam-macamlah. Tapi begitu begini, itulah yang tambah eratkan hubungan kekeluargaan. Dan satu pesan mereka sebelum pergi potong rambut... mummy mesti masak ayam hari ini...ha iyo..iyolah anak-anak, nanti mummy tangkap ayam dulu... Hmm..cerita pasal ayam, beberapa bulan lepas seorang rakan karib (keluarga angkat - Raja Halizah Raja Ali, penguasaha kedai makan yang berjaya di Pelabuhan Kelang - katanya dia buka satu lagi cawangan di Kapar - moga terus berjaya ye... amin), ada dia minta beberapa resepi ala Jawa dari saya...Sebenarnya saya pun tak berapa hafal masakan Jawa ni...walaupun nama saja keturunan Jawa, tapi saya lebih akrab dengan masakan Melayu. Bonda saya memang keturunan Jawa, tapi ayahanda saya....nenda saya, rasanya bukan Jawa asli. Ayahanda dan nenda serta mamanda semua bertutur menggunakan bahasa Melayu. Bonda pun selalu juga kata ada beza makanannya dengan makanan ayahanda.... tak kisahlah, Jawa ke, apa ke... Ha... berbalik rakan saya tadi, agaknya setelah saya beri dia beberapa resepi Jawa yang dikehendakinya, dia pun bagilah saya beberapa resepi. Antaranya yang saya masih ingat dalam kepala ialah ayam goreng salut kacang tanah....minta maaflah kalau bahannya tak betul sebab saya tak buat catatan.


Bahan-bahan:
500 gram daging ayam (potong 4)
4 sudu tepung jagung
1 sudu serbuk pati ayam / garam
minyak

Bahan kisar:
200 gram kacang tanah
2 batang serai
1.5 cm halia
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu teh jintan putih
1/2 sudu teh jintan manis
1 sudu teh ketumbar
4 biji bawang merah
4 biji bawang putih

Cara:
1. Campurkan sedikit air dalam bahan kisar.
2. Gaulkan bahan kisar dengan tepung jagung serta serbuk pati ayam.
3. Salut ayam dengan bahan kisar dan perap seketika.
4. Goreng menggunakan minyak yang banyak.
5. Sedap dimakan ketika masih panas - rasa rangup.

Saya sediakan sos cili berempah + sos tomato + sos soya. Tak payah bersos pun tak apa, ayam goreng tu memang dah cukup perisa dan rempah-rempahnya... Kawan saya pesan elok dimakan semasa panas....rangup, kalau dah sejuk, dah tak rangup.


0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe