Spaghetti Amie

1:14 PTG

Selamat pagi rakan-rakan pengunjung.... dah sarapan ke? Bila cuti sekolah panjang begini, kenalah rajin buat sarapan pagi untuk anak-anak. Rasanya baru kelmarin membelai dan memeluk anak-anak yang masih kecil... rupanya anak-anak sudah remaja.... dan dua tiga tahun lagi, ada rezeki sambung belajar ke ipt, akan berjauhanlah ceritanya.... jadi sementara kesempatan masih ada, dapat duduk bersama-sama, seboleh-bolehnya waktu makan sekeluarga akan menjadi kenangan bila mereka berjauhan... hu hu hu...beginilah agaknya perasaan bonda... Okeylah, tak mahu cerita yang sedih-sedih. Mari kita lihat apa menu pagi ini. Saya masak spageti tapi ikut kepala sayalah...sebenarnya kakak sulung saya yang perkenalkan resepi ini kepada saya masa zaman persekolahan dulu. Beliau banyak pengalaman bekerja di luar negara...  Brazil, New York, Paris dan entah negara mana lagi. Tak pula saya dengar dia pergi Italy... tempat asal usul spageti ni. Masakannya sedap, tapi yang saya masak taklah boleh melawan masakannya...dia buat daging cincang segar, saya guna daging kisar ready made.... jadi saya namakannya spaghetti amie...sedap tak sedap kira masakan saya sendirilah. Saya gunakan bahan asas tapi nampaknya saya tak ada 'cheese' .... kakak saya kata kita sesuaikanlah dengan selera negara kita. Kalau nak pedas, masukkanlah cili. Apa pun saya ambil langkah mudah, potong-potong bahan yang ada, masuk kuali...siap!....habislah licin anak-anak makan.., alhamdulillah. (Anak-anak dah lama minta saya masak spageti tapi baru pagi ini sempat masakkan mereka.)

Bahan-bahan:
500 gram spageti (rebus hingga lembut- masukkan 1 sudu minyak zaiton dalam air rebusan)
500 gram daging kisar
5 batang sosej daging (potong ikut suka)
5 sudu tomato puri
1 sudu lada hitam (tumbuk)
1 sudu makan serbuk pregano
2 sudu makan minyak zaiton
garam atau serbuk pati ayam

Bahan dipotong dadu:
5 biji tomato
1 biji capsicum merah
1 biji capsicum hijau
1 biji capsicum kuning
1 batang lobak
1 labu bawang besar



Cara:
1. Panaskan minyak zaiton dan tumis bawang besar hingga wangi.
2. Masukkan tomato, tomato puri, lobak merah, serbuk oregano dan lada hitam. Kacau rata.
3. Masukkan daging kisar dan kacau selalu supaya tidak bergentel.
4. Masukkan sosej. Taburkan garam - saya gunakan serbuk pati ayam.
5. Masukkan capsicum merah, hijau dan kuning. Kacau seketika.
6. Kuah siap dan hidangkan di atas spageti - jika ada daun parsli, taburkanlah di atasnya...

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe