Ikan Kerapu Masam Manis

8:06 PTG

Memang anak-anak tak akan menjamah masakan rebus saya... kecuali kuahnya. Anak kedua memang sudah berpesan, kalau mummy masak ikan, mesti masak sos! Mengenang permintaan anak saya ni, saya pun pandang-pandanglah apa bahan yang ada untuk dibuat sos. Biasanya menjelang pukul 6.15 petang anak dengan ayah sampai ke rumah... anak kedua sekolah di sidang petang, dan setiap kali pulang mesti terus ke dapur.... mummy masak apa?...kalau memang masakan kegemarannya sedang saya masak, suka sangatlah hatinya. Saya tahu, dia sangat lapar...sudahlah sebelah pagi terpaksa uruskan dirinya sendiri sebelum teksi datang menjemputnya pukul 11 pagi untuk ke sekolah. Makan apa yang ada, entah kenyang entah tidak, entah berselera entah tidak... kadang-kadang rasa bersalah bila melihat diri yang tidak secekap bonda sewaktu membesarkan kami dahulu.... bonda sediakan sarapan pagi, bila balik sekolah... makanan memang sudah tersedia, seingat saya, sesibuk mana pun bonda membantu ayah menoreh getah atau ke kebun, bonda tidak pernah lewat memasak... dan makanan tengahari wajib ada untuk kami di dalam gerobok... Saya kira anak kedua saya gembira dengan hidangan petang ini, kerapu masam manis... kenapa mummy asyik masak ikan?... masaklah ayam.... hmmm...dulu memanglah ayam... ayam...ayam, tapi sekarang saya lebih suka anak-anak mendapat khaziat seimbang yang banyak diperoleh dari ikan... isi yang lembut dan mudah hadam, sesuai dengan situasi anak-anak yang sedang membesar. Ayam tetap ada dalam senarai, tapi saya kurangkan pengambilannya kecuali kalau ada ayam kampung... sabar ya anak, hujung minggu ini mummy masakkan ayam.


Bahan-bahan:
3 ekor ikan kerapu
garam
kunyit
minyak

Bahan untuk sos:
1 labu bawang besar (dimayang)
1 biji lada merah (dihiris)
1 biji lada hijau (dihiris)
3 cm halia muda (dihiris nipis)
2 sudu besar sos tiram masam manis
4 sudu besar sos cili cap kipas udang
1 sudu kecil sos ikan
1 sudu kecil serbuk pati ikan bilis
1 sudu besar gula
1 sudu besar minyak bijan
100ml air

Cara:
1. Lumurkan ikan dengan sedikit garam dan kunyit  dan goreng hingga masak. ketepikan.
2. Campur semua bahan sos dan didihkan hingga pekat.
3. Tuangkan di atas ikan.
4. Siap untuk dihidangkan.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe