Ikan Bayan Masak Asam

7:38 PTG

Sebelum saya berkeluarga, saya tidak pernah membeli atau memasak ikan bayan kerana warna dan rupanya yang agak berbeza dengan ikan-ikan lain. Rupa-rupanya keluarga sebelah suami menjadikan ikan bayan sebagai satu hidangan yang istimewa. Mereka tidak pernah menyebut 'ikan bayan' sebaliknya memanggil dengan nama 'ikan kakak tua'. Mungkin kerana rupa dan warnanya seperti burung kakak tua atau burung bayan. Ada lagi satu panggilan untuk ikan bayan iaitu kalau yang bersaiz besar, mereka panggil 'dongol besar' dan yang kecil 'dongol kecil'. Biasanya jika saiz ikan yang agak besar, mereka suka masak merah dan hidangan ini juga popular semasa diadakan kenduri kendara. Petang ini saya cuba masak asam ikan bayan. Saya sangat suka menyiang ikan ini sebab sisiknya tebal. Tidak perlu gunakan pisau untuk membuangnya, sebaliknya hanya mencabut atau menarik sisik itu keluar dengan tangan sahaja. Ha...inilah hasil ikan bayan masak asam saya....


Bahan-bahan:
1 ekor ikan bayan seberat 600 gram
1 sudu besar pati asam jawa
minyak
garam
gula

Bahan A:
10 biji lada kering
5 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1/2 inci lengkuas
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup

Bahan B:
2 batang serai (dititik)
1 kuntum bunga kantan (belah 4)
2 biji tomato (belah 2)
5 helai daun limau purut

Cara:
1. Bersihkan ikan dan potong menjadi 5 keping.
2. Bancuh  pati asam jawa dengan 400ml air.
3. Kisar bahan A sehingga halus.
4. Panaskan sedikit minyak dan tumis Bahan A sehingga naik bau.
5. Masukkan air asam jawa. Biarkan mendidih.
6. Masukkan ikan dan masak menggunakan api sederhana selama 10 hingga 12 minit.
7. Apabila ikan telah masak, masukkan Bahan B.
8. Masukkan garam dan gula.
9. Ikan bayan masak asam siap untuk dihidangkan.

Bagi sesiapa yang tidak mengenali ikan bayan, di bawah ini saya sertakan gambar ikan tersebut. Ikan bayan saya ini bersaiz sederhana (tidak besar tetapi mungkin kecil sedikit), dan  bayan 3 ekor  ini beratnya 2 kg.


1 comments

  1. seronoknya baca resepi kat sini ... terasa nak cuba ikan2 baru. Sekarang ni pusing2 kembung, tenggiri, cencaru, sardin hahaha

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe